Wahabi dan Pelabelan Wahabi

0% of 100
RM 34.20 RM38.00 -10%
Kod Produk: #978-967-481-816-6
Status: Sold Out
Berat: 0.660kg | 512 Mukasurat
Stok: 0 unit

Sinopsis & Review

Tajuk: Wahabi dan Pelabelan Wahabi
ISBN: 978-967-481-816-6
Penerbit: PTS Publishing House
Penulis: Prof.Dr Basri Ibrahim Al-Azhari
Tahun Terbitan: 2022
Muka Surat: 512
Halaman: Hitam Putih
Format: Softcover
Berat (kg): 0.660
Dimensi (cm): 19.7cm x 15 cm x 2.5cm


SINOPSIS


Fahaman Wahabi muncul di Arab Saudi oleh Syeikh Muhamad bin Abd al-Wahab, seorang ulama pada kurun ke-18M. Fahaman ini mendapat reaksi yang pelbagai di negara ini. Ada yang menerima dan ada yang menolak fahaman ini daripada dimasukkan dalam golongan Ahli al-Sunnah wa al-Jamaah.


Namun, berdasarkan keputusan JAKIM, fahaman Wahabi termasuk dalam golongan Ahli al-Sunnah wa al-Jamaah dan bukan ajaran sesat. Cuma ia tidak sesuai diamalkan di negara ini kerana berlakunya pertembungan dengan fahaman arus perdana yang dipegang oleh umat Islam di negara ini iaitu Ahli al-Sunah wa al-Jamaah manhaj Asya‘irah dan Maturidiyyah.


Pelabelan Wahabi pula merupakan satu penyakit yang muncul akhir-akhir ini dalam kalangan umat Islam di negara ini. Ia bukan sahaja dikaitkan dengan orang yang mempelajari bidang hadith dan beraliran salaf, malah kepada sesiapa sahaja yang berbeza pendapat dengan seseorang yang menentang pelopor ajaran sesat, segala jenis khurafat dan tahyul itu sendiri.


Antara perkara menarik yang dibincangkan dalam buku ini:


1. Pendedahan pandangan dan fatwa negeri Pahang, Perak, Sabah, Negeri Sembilan dan Johor terhadap fahaman Wahabi.


2. Adakah mufti, ahli akademik dan pendakwah yang dilabel Wahabi itu benar benar berfahaman Wahabi mengikut ciri-ciri yang diperincikan dalam fatwa negeri-negeri yang mengharamkan?


3. Analisis lengkap terhadap ciri-ciri yang dikaitkan kepada mereka yang dilabel Wahabi? Benarkah mereka Wahabi ataupun sebaliknya?


Semuanya terjawab dalam buku ini.


 

Komen