Siri Cerita Hantu: Puaka Tasik

100% of 100
RM 9.00 RM10.00 -10%
Kod Produk: #978-967-369-387-0
Status: In Stock
Berat: 0.092kg | 122 Mukasurat
Stok: 184 unit
+ BELI SEKARANG
Sinopsis & Review
Format: Paperback
ISBN-13: 978-967-369-387-0
Tarikh Terbit: 2018
Jumlah Muka Surat: 122
Berat (kg): 0.092

=======================


 


Sinopsis


"Cerita orang, suatu hari sewaktu Raja Tengah termenung di tengah-tengah tanahnya yang tandus, hujan panas turun tiba-tiba. Hujan panas itu amat lebat hingga tanah tandusnya becak. Muncul seorang lelaki berpakaian seperti panglima melayu. Lelaki itu mengaut sekepal tanah yang basah lalu diserahkan kepada Raja Tengah. Lelaki itu hilang sebaik hujan panas itu berhenti. Raja Tengah mendapati tanah itu mengandungi bijih."


Demi hidup senang, Raja Tengah telah membuat perjanjian dengan puaka di tasik Batu Gajah dengan mengorbankan anak sulungnya. Sejak dari itu, setiap generasi harus mengorbankan anak sulung mereka demi mengekalkan kekayaan keluarga. Raja Zairi terkejut apabila mendapat tahu pak long dan mak longnya mahu kembali ke Batu Gajah setelah perniagaan mereka di Kuala Lumpur gulung tikar. Raja Zairi terpaksa mengikut kerana selepas kematian ibu bapanya, hanya pak long dan mak longnya sahaja keluarga yang dia ada. Sejak kembalinya mereka ke situ, beberapa kejadian aneh telah berlaku di sekitar tasik milik keluarga mereka. Kelibat bayang hitam yang sangat besar selalu kelihatan di permukaan tasik itu. Penduduk tempatan yakin, puaka tasik itu telah bangkit kembali menuntut janji keturunan Raja Tengah. Apakah Raja Zairi akan dapat mengelak takdir keluarganya?


 


Ulasan


Cerita yang menarik. Penulis hidangkan perjalanan cerita yang lain daripada lain. Belum lagi rasanya cerita seperti ini dipersembahkan lagi. Memang best. Tahniah.

Komen