Kisah Hidup Abu Bakar: Sahabat Sejati Nabi, Sehidup Semati #Z40

100% of 100
RM 11.04 RM12.00 -8%
Kod Produk: #9789672040835
Status: In Stock
Berat: 0.125kg | 116 Mukasurat
Stok: 16 unit
+ BELI SEKARANG
Sinopsis & Review
Tajuk: Kisah Hidup Abu Bakar: Sahabat Sejati Nabi, Sehidup Semati

ISBN: 9789672040835
Penerbit: Blink Trading
Penulis: MK Riza, Azanil Fitri
Tahun Terbitan: 2020
Muka Surat: 116
Halaman: Hitam Putih
Format: Paperback
Berat (kg): 0.125
Dimensi (cm): 19cm x 13cm x 0.7cm
 
SINOPSIS
 
Sayidina Abu Bakar membesar sebagai seorang lelaki yang sempurna sifatnya. Beliau memiliki kulit putih, bertubuh kurus dan mempunyai rahang yang nipis. Pinggangnya ramping sehingga dikatakan kain yang diikat di pinggangnya sering terlucut. Wajahnya tirus, matanya cekung, berkening lebar dan selalu mewarnakan janggutnya dengan inai.

Sayidina Abu Bakar ialah sahabat Nabi Muhammad SAW yang paling akrab. Mereka berkawan baik sejak zaman Arab Jahiliah, iaitu semasa Nabi Muhammad SAW belum menjadi rasul. Sayidina Abu Bakar dan Nabi Muhammad SAW hampir sebaya, iaitu Sayidina Abu Bakar cuma dua atau tiga tahun lebih muda berbanding Nabi Muhammad SAW. Nama sebenar Sayidina Abu Bakar ialah Abdullah Bin Uthman. Beliau digelar Abu Bakar kerana mempunyai unta yang banyak, lantaran kekayaannya. Dalam bahasa Arab, perkataan ‘Bakar’ terbit daripada perkataan ‘al-bakr’ yang bererti anak unta.


Walaupun pada zaman Jahiliah, Sayidina Abu Bakar terhindar daripada amalan-amalan buruk. Beliau merupakan seorang yang lemah lembut tutur kata, sopan santun, jujur dan bersifat baik hati. Sayidina Abu Bakar juga tidak pernah menyembah berhala. Atas sebab itu, beliau dipilih Allah menjadi antara 10 sahabat nabi yang terawal masuk syurga. Inilah kisah hidupnya sejak lahir hingga ditarik nyawa.Komen